Sedic MA-5 Light Exposure Studio Meter е създаден от японската фирма Sedic Camera Company и за мое огромно съжаление информацията за този уред е изключително оскъдна. Не намерих точната година на производство, затова реших, че като технология, изпълнение, а и съдейки по стилът на отпечатаната инструкция за употреба е може би края на 60-началото на 70 те години на 20-и век. 1972 година носи сантимент за мен, затова и я избрах, а ако в последствие намеря точна информация ще се коригирам.

Sedic MA-5 е изключително интересен уред съвсем в стила на някоя японска фирма. Идва в малко куфарче в което може да откриете уреда плюс още сума приставки. Класически CdS светломер, той може да мери отразена, или падаща светлина. За всеки мъж минал казарма, ще е адски интересно сглобяването на уреда, както и използването на различните приставки.

Макар да има „студиен“ в името си, интересното е, че има приставки за мерене на обекти отдалечени от фотографа – 135; 200 и 300 мм обективи, освен това има и спот приставка, която има зрителният ъгъл на 500 мм обектив. За всяка дължина си има окуляр през който да видите какво точно измервате.

За падаща светлина може да използвате млечнобяла полусфера, или да си го ползвате като класически светломер за отразена с широк ъгъл.

Освен това има така наречената TTL приставка. С нея се мери като се долепи уреда до визьора на камерата (не за всички става) и се мери постъпващата през обектива светлина, подобно на вътрешно кадровото мерене с датчици в пентапризмата. Може да се използва и за голямоформатни фотокамери, като се мери долепяйки уреди до матовото стъкло за фокусиране.

Работи в много голям диапазон както на скорост, диафрагма, но и в кино скорости.

Трябва да взема една „625 батерия – копче за шинел“ и да пробвам дали функционира и колко точно

Технически характеристики
Производител Sedic Camera Company Япония
Модел Sedic Ma-5
Система за измерване CdS фотоклетка
Година на производство
Тип измерване Отразена и падаща светлина
Диапазон на чувствителност 24-1200 ASA
Кино скорости 4 до 64
Диафрагма / Скорост f/1 до 64 / 60 минути до 1/4000 сек.