Sekonic Studio Deluxe L-398 е легендарен, или наречете го култов ръчен светломер, пуснат през 1976 година и се продава дори и днес 2021 година вече като 3-та версия. Той е подобрена версия на модел L-28 на Sekonic.

Интересното е, че този уникален дизайн е създаден за професионална работа на кино операторите (Director of Photography) и първоначално е създаден от Доналд У. Норууд и оператора Карл Фройнд.

Макар и насочен към кинаджии, този светломер става любим и на фотографите, като го превръща в универсален професионален уред с различни приставки за улесняване на работата. Част от приставките се продават отделно.

Новата версия е почти идентична с модела от 1976-та, но вече е оборудванс Amorphous photocell вместо със селенова клетка. Така уреда продължава да не се нуждае от батерия, по-точен е и по-чувствителен и с по-дълъг живот. Знаете селеновите елементи се изхабяват с времето.

Нашият уред макар и на повече от 40 години е малко ползван и дава около половин диафрагма отклонение сравнено с цифровия ми Sekonic Litemaster Pro L-478DR

Технически характеристики
Производител Sekonic Co. LTD Япония
Модел Sekonic L-398 Studio Deluxe
Система за измерване Селенов елемент
Година на производство 1976
Тип измерване Отразена и падаща светлина
Диапазон на чувствителност 6-12 000 ASA / DIN 9-42
Кино скорости 8 до 128
Диафрагма / Скорост f/1 до 90 / 60 секунди до 1/8000 сек.