Yashica представя модела 44 през 1958 г. като първия японски 4×4 TLR. Фотоапаратът се предлага в няколко цветови варианта, но сивата версия, несъмнено вдъхновена от сивия Baby Rolleiflex от 1957 г. се оказа най-популярна. Възможно е тази Yashika да е точно копие на „бейбито“, както не веднъж са правили японците…

Yashica-44 разполага с манивела за напредване на филма, с автоматично разместване на кадрите, след като потребителят подравни номер на кадъра „1“ в червеното прозорче. Затворът обаче се задейства ръчно с лостче на самия затвор и няма блокировка за предотвратяване на двойни експозиции. Затворът Copal SV има скорости от 1 до 1/500 секунди плюс „B“ и превключваема синхронизация „M“ и „X“, с гнездо за светкавица. Обективът е триелементен Yashikor 60 mm f/3,5. На активният обектив има байонет на който може да се закачи сенник, макро лещи за снимане от близо. Към горния байонет се закрепва метална капачка на обектива с панта в средата.

Камерата използва 127 тип филм, който е доста рядко срещан в момента, но в нета могат да се намерят приспособления с помощта на които може да се използва 35 mm такъв.

Yashica-44
Технически характеристики
Модел Yashica-44
Година на производство 1958 до около 1962
Произход Yashica, Япония
Произведени бройки Няма информация
Закрепване на обектива Фиксиран Yashinon 60mm f/3.5
Фокусиране Ръчно
Затвор Централен, ламелен
Минимална скорост 1 sec.; В
Максимална скорост 1/5000 sec. Х-синхрон при всяка скорост
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Ръчен/td>
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 69 x 85 x 125 mm.
Тегло Около 720 гр.