Konica TC-X е последният SLR модел с марката Konica, преди тя да прекрати производството на SLR модели. Произведен е от Cosina за Konica. Вероятно това е причината Konica TC-X да няма твърде много общо с другите SLR модели на марката, като всички контроли на камерата изглеждат и се усещат доста различно.

Konica TC-X е първата SLR фотокамера в света, чието тяло и скелет са изработени изцяло от пластмаса. Днес това е нормално, но през 1985 г. не е ясно дали пазарът ще приеме такава фотокамера, има големи съмнения относно здравината и дълготрайността. В това отношение концепцията е била доста дръзка и революционна. Само байонетът за монтиране на обектива и гнездото за статив са изработени от метал.

Нещо повече, Konica TC-X е първата фотокамера, който използва автоматична настройка на скоростта на филма чрез DX кодиране върху филмовата касета. Тази система, е разработена от консорциум от производители, сред които е и Konica.

Благодарение на изцяло пластмасовата конструкция Konica TC-X е много лека. Това е най-лекия и същевременно най-малък SLR модел на Konica.

Може да я откриете във два варианта в зависимост дали използва АА или ААА тип батерии. Разликата е видима веднага, защото модела използващ АА тип батерии е с по-голям и удобен грип. Батериите захранват единствено експонометъра, всичко останало е механично.

Konica TC-X - версия АА тип батерии
Konica TC-X - версия ААА тип батерии
Технически характеристики
Модел Konica TC-X
Година на производство 1985 до 1987
Произход Cosina. Япония
Произведени бройки Няма информация
Закрепване на обектива Байонет Konica II тип
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, механичен, ламелен по късата страна на кадъра
Минимална скорост 1/8 sec.; В
Максимална скорост 1/1000 sec. Х-синхрон 1/60 сек.
Измерване на експозиция CdS фотоклетка
Програмни режими Само ръчен режим
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване една батерия АА или ААА тип в зависимост от модела (LR44)
Размери 130 x 84 x 45 mm. за ААА модела, 130 x 84 x 50 mm. за АА модела
Тегло Около 380 гр само тялото