АГАТ 18к е леко усъвършенствана версия на АГАТ 18. Разликите са в това, че „к“ версията има възможност освен приемна ролка, да се сложи празна касетка и така да няма нужда от обратно пренавиване от филма. На спусъка има резба за закрепване на жило и капачката покрива освен обектива, но и спусъка с цел предпазване от случайно натискане докато го разнасяте със себе си.

Иначе камерата от така наречените „половин кадрови“ защото размера на кадъра е 18 х 24 милиметра – тоест половината на класическия лайка кадъра. Благодарение на това може да съберете над 72 кадъра на един стандартен 135 тип филм.

Камерата работи малко на принципа на правило 16 или според избраната диафрагма върви и предварително зададена скорост. Няма измерване на светлина или на фокуса. ще трябва да разчитате на усет за фокуса и на пиктограми за експозицията.

Под капачка до визьора се крие гнездо за светкавица със централен синхрон, на което може да закачите някоя дребна светкавичка на батерии и според разстоянието да избирате диафрагмата.

АГАТ 18к
Технически характеристики
Модел АГАТ 18/18к
Година на производство 1984 до 1989
Произход БелОМО Беларус СССР
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив Индустар 104 – 28 mm /2.8
Фокусиране Ръчно
Затвор Централен тип диафрагма метални пластини
Минимална скорост 1/60 сек
Максимална скорост 1/250 сек
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 95 х 60 х 45 mm
Тегло около 190 гр.