През 1932 г. германската компания Agfa има нова идея за рекламна кампания. В германските монети от тези години има надпис указващ мястото на сечене. Клиентите биват подканени да съберат четири единични монети от една марка с буквите „A“, „G“, „F“ и „A“. С тези пари в ръка те биха могли да се възползват от специалната оферта на Agfa за новия Agfa Box 44.

По принцип най-често като години на производство се среща периода 1933 до 38-ма, макар на много места да е отбелязано, като година на създаване 32-а.

Камерата получава прякора „Preisbox“ (награда). Реално погледнато Agfa продава камерата на загуба, но го прави с идеята за последваща продажба на рол филми тип 120, което всъщност е била основната идея.

Конструкцията е кутия от плътен картон, покрита с изкуствена кожа. Всеки край е стоманено пресоване, завършено в черен емайл с вложки от изкуствена кожа. Както е обичайно, целият транспорт на филма (изработен от ламарина) заедно с обектива, се изтегля отзад, след като копчето за пренавиване е дръпнато. Така лесно се разрежда заснетия филм и се зарежда нов.

Работи с рол филм 120, като размера на кадъра е 6 х 9 сантиметра и може да направите до 8 кадъра. Разполагате с две възможности за скорост 1/30 сек или В, като затвора и неговата система може да видите като свалите предния капак на камерата.

Системата за кадриране става с помощта на два малки оптични визьора в зависимост дали снимате вертикален или хоризонтален кадър.

Agfa Box 44 постига огромен успех и е масово произвеждана, като с това помага за широкото популяризиране на фотографията. През 50-те години тази популярност се възражда, отново със следващия модел Agfa Box 50.

Съдейки по табелката на нашия модел, той е бил брандиран допълнително за фирма продаваща фототехника в австрийският град Инсбурк.

Agfa Box 44
Технически характеристики
Модел Agfa Box 44
Година на производство 1933 до 1938
Производител Agfa Камера Werk AG Германия
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив тип мениск f/11
Фокусиране Фиксфокус
Затвор Въртяща се пластина
Минимална скорост 1/30 сек. или B
Максимална скорост 1/30 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 130 x 90 x 107 mm
Тегло около 465 гр.