Първоначално, през 30-те години на миналия век, Agfa използва името Optima за обозначаване на филм с определен формат с размери 7,5 x 10,5 cm. Филмът позволява заснемането на 8 кадъра и може да се използва само със съвместими фотоапарати Agfa. Това се оказва провал.
Наименованието се използва отново от края на 50-те години на миналия век за фотокамери, използващи вече стандартния филм 135. Камерите от тази серия са с много солидна конструкция. Те са имат вграден селенов светломер. Тази серия просъществува едно десетилетие, но към края на 60-те години на миналия век е време да се въведат някои нови функции.
Основната от тях беше новият голям червен спусък, наречен „сензор“. Защо сензор? Ходът на спусъка е бил конструиран така, че да е едва половин милиметър, а натиска около 300 грама – тоест почти като сензорно възприятие. Това намалява изключително много трепването при натискане на спусъка, но пък и води до неволни снимания… Сензор става началото на доста голяма серия камери с разнообразни опции и филмови формати. Друга особеност на серията, че камерите винаги работят в автоматичен режим.

AGFA Optima 200 Sensor се появява през 1969 г., но през 1973 г. малко преди да я спрат е леко модифицирана. В музея разполагаме с първата версия, като разликата с втората е в обувката за светкавица, която е неразделна част от капака, докато при първата версия тя се завинтва към капака.

AGFA Optima 200 Sensor
Технически характеристики
Модел AGFA Optima 200 Sensor
Година на производство 1968 – 1973
Произход Agfa Camera-Werk AG – Западна Германия
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран – Agfa Color-Apotar 42mm f/2.8
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Централен – 2 пластини
Минимална скорост 1/30 сек.
Максимална скорост 1/200 сек.
Измерване на експозиция Селенова фотоклетка
Програмни режими Напълно автоматичен
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери
Тегло без батерии около 386 гр.