Argus 260 Instant Load е здрава с метален корпус камера с оптичен визьор предназначена за новият за това време стандарт на Kodak – 126 филм касети.

Това е една от най-сложните камери, която човек може да закупи ако иска да използва 126 касети, тъй като има система за автоматично експониране, базирана на селенова клетка. Предупреждава недостатъчна експозиция, като показва червена светлина във визьора.

За по-тъмни ситуации може да се използва светкавица, в случая за еднократна употреба (тип крушка) съответно AG1 за черно-бели снимки, или AG1B, както и по-мощната AG3B за цветни снимки. Гнездото за крушките се отваря допълнително, а капака му играе своеобразна роля на рефлектор.

Камерата снима в автоматичен режим като селеновата клетка контролира диафрагмата в комбинация само с една скорост на затвора. За съжаление не намерих информация за стойностите на диафрагмите и скоростта, както и за дължината на обектива.

Обективът е с покритие Cintar и фокусиращият пръстен има индикации в метри и футове. Фокусира се на принципа на „окомер“. Захранването на светкавиците идва от 2 тип N батерии. Те са необходими само в случаите в които се снима със светкавица, при нормално снимане се използва само селеновата клетка.

Argus Instant Load 260
Технически характеристики
Модел Argus Instant Load 260
Година на производство 1965 до 1966
Произход Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив
Фокусиране Ръчно
Затвор Централен
Минимална скорост
Максимална скорост
Измерване на експозиция Селенова клетка
Програмни режими Автоматичен режим
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Две „N“ тип батерии (LR1)
Размери 121 х 57 х 70 мм.
Тегло 380 гр.