Balda Rollbox II е наследник на Rollbox от 1932 г., която е много обикновена фотокамера с малко украшения. На предната страна на Rollbox II обаче има хромирана табелка с надпис „Balda ROLLBOX“. Покритието на предната част е с релефна шарка „Sunburst“. На всяка страна на кутията има правоъгълна шарка, щампована в коженото покритие. На лявата и дясната страна на фотокамерата в кожената тъкан е щамповано името „Balda“. Кутията е изработена от пресован метал, който е облицован и лакиран в черно. Осигурени са две гнезда за статив за пейзажни и портретни изгледи. Има дръжка от естествена кожа с успоредни жлебове върху нея. Хромираните довършителни елементи в предната част на фотоапарата го правят много красив.

Обаче не виждате това на снимките… или само може би табелата с марката на камерата. За съжаление когато я открих тази камера бе пълна развалина, готова за музея на ръждата. Добрият приятел на музея ни Игор, обаче се амбицира и направи свой прочит на възстановяване на модела. Да нямаме всички тези красиви шарки по кожата от епохата на Арт Деко, но вместо да замине в кошчето тя ще има своя път в музея.

Намирам на няколко места две дати за първоначално пускане на модела – 1935 и 1938, коя от двете е вярна, ако някой разполага с проверена информация да сподели.

Balda Rollbox II
Технически характеристики
Модел Balda Rollbox II
Година на производство 1935 или 1938
Производител Balda-Werk Max Baldeweg Германия
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив тип мениск 100 mm f/14
Фокусиране Фиксфокус
Затвор Въртяща се пластина
Минимална скорост 1/40 сек. или B
Максимална скорост 1/40 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 80 x 115 x 127 mm
Тегло Oколо 380 гр.