Canon EOS 5 е първата в света 35 мм огледално рефлексна фото камера с фокус, контролиран от очите. Камерата има пет точки за фокусиране. Просто поглеждате в точката в която искате за да я изберете и камерата автоматично фокусира по нея. Точка за фокусиране може да бъде избрана и ръчно. От колеги снимали с тази камера съм чувал и мнението, че най-доброто на функцията за фокусиране с око е това, че може да се изключи… Все пак за началото на 90 те на миналия век е било невероятна екстра.

Различното име  – Canon EOS A2e – идва заради претенциите на американския пазар марките да брандират различно камерите за тях… нашата камера е точно такава предназначена за този огромен и съответно можещ да има претенции пазар.

Моделът е насочен към повече от ентусиаст любители и дори и професионалисти са я използвали преди появата на Canon EOS 3. Притежава всички режими за снимане, доста контроли за управление, както и впечатляваща серия от 5 кадъра в секунда. Вградената и светкавица е с подвижна глава и може да работи с варио обективи в диапазона 28 до 85 mm.

Камерата работи с популярната на времето 2CR5 6 волтова батерия, наричана още „големия бъбрек“, но е имала опция за външна голяма батерия Canon BP-5 Battery Pack която може да седи на топло и да доставя енергия по кабел до камерата. В случаите с много ниски температури.

Камерата която виждате на снимките е личният комплект на близък наш познат, който я предостави безвъзмездно на музеят ни. Благодарим!

Canon EOS A2e - версия за американския пазар
Технически характеристики
Модел Canon EOS 5 / Canon EOS A2e
Година на производство 1992 до 1998
Произход Canon Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Canon EF тип байонет
Фокусиране Автоматичен или ръчен фокус
Затвор Фокален, ламелен електронно контролиран, вертикално движещ се
Минимална скорост 30 сек. + В
Максимална скорост 1/8 000 сек., Х-синхрон – 1/200 сек.
Измерване на експозиция Composite SPC TTL 16 зоново оценъчно измерване
Програмни режими P, Av, Tv, M, A-DEP
Серийно снимане 5 кадъра в секунда
Мотор Да
Захранване Една 6V 2CR5 батерия
Размери 154 × 121 × 74 mm
Тегло около 675 гр.