Canon PHOTURA / EPOCA / Autoboy Jet се разпространява под различни имена в зависимост от пазара. PHOTURA е за американският, EPOCA за европейския, а Autoboy Jet, за японския.

На първи поглед бихме предположили, че това е видеокамера с оглед дизайна. Големият корпус би ни подлъгал, че разполагаме с голям варио обектив, но просто обектива е голям, защото снима върху 35 милиметров фил и е доста светлосилен (2.8) в широкият си край. Интересна е концепцията за светкавицата, която се намира в капачката покриваща обектива, както и на разсейвателната леща която се позиционира пред нея. Другото интересно нещо е че има два визьора. Единият бих го нарекъл класически намира се на гърба на камерата и има опция за настройка на диоптъра, а другият е помощен намиращ се на горния панел на камерата, доста миниатюрен и само за моменти в които снимаме от ниска гледна точка.

Макар и интересна като дизайн, не съм сигурен, че е допаднала на голяма част от любителите през годините в които се е появила, но пък е вдъхновила последващи вече цифрови модели на японският производител

Canon PHOTURA - име за американският пазар
Технически характеристики
Модел Canon PHOTURA / EPOCA / Autoboy Jet
Година на производство 1990
Произход Canon Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран 35-105 mm f/2.8-6.6
Фокусиране Автофокус
Затвор Електромагнитен ламелен, комбиниращ затвор и диафрагма в едно
Минимална скорост 2 секунди
Максимална скорост 1/250 сек.
Измерване на експозиция CdS клетка
Програмни режими Пълен автомат
Серийно снимане 1 кадър / сек.
Мотор Да
Захранване Една 6 V 2CR5 литиева батерия
Размери 100 x 74 x 156 mm
Тегло с батерия 645 гр.