Canon T60 е последният 35-милиметров (SLR) модел с ръчно фокусиране и FD байонет продаван от Canon. Създаден е единствено като евтина SLR система за износ. Никога не е бил продаван на японския пазар. На някои чужди пазари по-високата цена на камерите новата EOS система се оказва проблем, появява се търсене на евтина, до голяма степен ръчно управлявана  фотокамера за студенти по фотография, или любители, които нямат проблем с използването на ръчнофокусни обективи.

Canon T60 си прилича с останалите модели от серията Т по името и това, че използва FD байонет.

Canon не произвежда T60. Подобно на редица други модели фотокамери от нисък клас, продавани от големи компании за фототехника (като Nikon FM10 и Olympus OM2000), той е произведен от Cosina и базиран на собственото шаси на Cosina CT-1. В по-стари публикации съм споменавал, че Canon са го изключили от историята си, но сега виждам, че все пак е намерил място в техният музей и историческа линия.

Единственият полуавтоматичен режим не приоритет на диафрагма. Хубаво е да се знае, че в този режим диапазона на скорости е от 8 секунди до 1/1000 сек. Може да се снима и в изцяло ръчен режим, Диапазонът на скоростта на затвора тогава е от 1/1000 до 1 секунда, плюс В.

Във видеото по-долу съм разказал за цялата Т серия на Canon.

Canon T60
Технически характеристики
Модел Canon T60
Година на производство 1990
Произход Canon Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Canon FD байонет
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Фокален, ламелен, по късата страна на кадъра
Минимална скорост 1 сек.(8 сек при автоматичен режим) В
Максимална скорост 1/1000 сек. Х-синхрон – 1/60 сек.
Измерване на експозиция TTL Силициева фотоклетка, осреднено измерване
Програмни режими Приоритет на скорост, ръчен
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Две LR44 батерии
Размери 136 x 86 x 47 mm
Тегло 365 гр.