Exakta VX1000 е пра пра пра… абе млад внук на Exakta Kine появила се през 1936 година,а кто първата огледално рефлексна камера. Произвежда се в периода 1967 до 1970-а година, като първоначално на горният панел е пишело името на оригиналният завод произвеждал Exakta преди войната – Ihagee (Ihagee Dresden), но след съдебни дела поради факта, че собствениците са избегнали руска окупация и са пресъздали фирмата в Холандия, от 1968-ма година върху горния панел пише „Asu Dresden“. Както виждам нашата бройка е от този период.

Exakta е била скъпа и качествена марка по подобие на Leica, но с производство на огледално рефлексни камери. Прави впечатление, че ранните модели както и Exakta VX1000 са по-удобни за левичари с оглед на лоста за зареждане, намиращ се от ляво и спусъка на камерата, намиращ се също от ляво.

Концепцията за ранна „скачаща“ диафрагма е с бутон на обектива, който при натискане затваря диафрагмата и задейства спусъка на камерата.

Има възможност да се избира между шахтов или призмен визьор.

Интересна е и концепцията за бавните скорости. На първи поглед може да си помислите, че Exakta VX1000 има скорости в диапазон 1/30 до 1/1000 сек, но при превключване на скорост Т с помощта на друг селектор може да избирате скорости от 1/8 до 12 секунди.

Нашият модел е подарък от приятел, който обича да връща бляскавия вид на камерите, като понякога заменя прокъсаните дрешки с нови, често и с различни от оригиналните цветове. 🙂

Exakta VX1000 от периода 1968-70
Технически характеристики
Модел Exakta VX1000
Година на производство 1967 до 1970
Произход Дрезден ГДР
Произведени бройки 104 100
Закрепване на обектива Exakta байонет
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, пердеобразен, по дългата страна
Минимална скорост 12 сек. / В; Т
Максимална скорост 1/1000 сек
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Не
Размери
Тегло