Фед 10 е първата съветска фотокамера с далекомер и полуавтоматично определяне на експозицията. Измерването на светлина е с помощта на селенова фотоклетка и има опция за сменяеми обективи само дето… няма произведени други освен този с който идва – Индустар 61 52 mm f/2.8

Байонетът, разработен специално за Фед 10, е моделиран по байонета на Фридрих Декел – DKL, който е бил широко разпространен през онези години. Той включва затвора и пръстените на скоростта на затвора и диафрагмата. Благодарение на синхронизацията посредством зъбни колела, пръстените образуват най-простия сумиращ механизъм, съчетан с измервател на експозиция – селеновата клетка.

Когато пръстенът на блендата се върти, показалецът, видим в прозореца на горния капак, може да бъде подравнен със стрелката на галванометъра. В момента, в който стрелките са подравнени, относителното положение на скоростта на затвора и пръстените на диафрагмата съответства на правилната експозиция. Последващото им синхронизирано въртене ви позволява да изберете най-благоприятните параметри, без да променяте общата експозиция.

Байонетът е несъвместим с никоя друга съветска или чуждестранна фотографска система, която предопределя краткия живот на фотокамерата без взаимозаменяема оптика.

Интересното е, че във всички официални източници, диапазона на скорости е от 1 секунда до 1/250 сек, но на гривната за скорости в червено има показатели до 60 сек.

За съжаление нашият модел е съхраняван без любов от неговият собственик и не работи. Да, не е удрян или изпускан макар да изглежда крив от всякъде. Реставриран е, но продължава да има недодялан крив вид, все едно е „сделан“, а не направен…

Иначе е поредното копие на известни масови модели на Agfa, Kodak, или Voigtländer

Фед 10А четвърта (последна) модификация
Технически характеристики
Модел ФЕД 10
Година на производство 1964 до 1967
Произход Украйна / СССР
Произведени бройки 23 911
Закрепване на обектива Байонет
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Централен ламелен
Минимална скорост 1 сек. +В
Максимална скорост 1/250 сек.
Измерване на експозиция Да селенова фотоклетка
Програмни режими Полуавтоматичен – приоритет на диафрагма
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 127 × 97 × 107 mm
Тегло около 750 гр.