Камерата играчка Holga е проектирана от Лий Тинг-Мо. За първи път се появява през 1982 г. в още британският Хонг Конг. По това време черно-белият  рол филм тип 120, беше най-разпространеният филм в континентален Китай. От Holga са имали за цел да се осигури евтина камера за масовия пазар на китайската работническа класа, за да запечатват за поколенията семейни портрети и събития. Въпреки това, бързото приемане на 35-милиметровия филмов формат, дължащо се на нови чуждестранни камери и внос на филми, на практика елиминира потребителския пазар за рол филмите тип 120 в Китай.Търсейки нови пазари, производителят започва да разпространява Holga извън континентален Китай.

В рамките на няколко години след представянето на Holga на чуждите пазари, някои фотографи започнаха да използват тази камера играчка с нейните сюрреалистични, импресионистични възможности за пейзажи, натюрморти, портрети и особено улична фотография. Тези собственици оценяват Holga за липсата на прецизност, пропускане на светлина през корпуса, създаващи дефекти-ефекти.

В това отношение Holga стана наследник на Diana и други камери играчки, използвани преди това в подобна работа. Снимка с Holga от фоторепортера Дейвид Бърнет на бившия вицепрезидент Ал Гор по време на изява в кампанията през 2000 г. спечели главната награда на церемонията по връчването на наградите на Асоциацията на фотографите в новините на Белия дом през 2001 г.

Holga 120 N модела се появява около 2003 година като леко усъвършенствана версия на първата Holga 120 S. Появяват се и замесници на останалите модификации от 80-90 те години, като новите имат буква N в името си.

Holga 120 CFN означава, че има вградена светкавица пред която могат посредством завъртане да се поставят 3 вградени филтъра: жълт, червен и син, както и позиция без филтър. Като всяка друга 120 тип Holga може да снима в 6 х 6, или в 6 х 4.5 сантиметра размер на кадъра, като това се решава предварително с поставяне на определена рамка. Под рамката се крият и батериите за светкавицата. След като сте избрали формата, трябва да преместите прозорчето на 12, или 16  в зависимост кой формат сте избрали. Фокуса се определя на око като има помощни пиктограми. Скоростта е само една, като може да избирате и В.

Holga 120 CFN
Технически характеристики
Модел Holga CFN 120
Година на производство 2007
Произход Universal Electronics – Хонг Конг
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран – 60mm f/8
Фокусиране Ръчен фокус с пиктограми
Затвор Централен, ламелен
Минимална скорост 1/100 сек. +В
Максимална скорост 1/100 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Две батерии АА тип за светкавицата
Размери 140 x 102 x 76 mm
Тегло без батерии около 200 гр.