Горизонт е доста интересна камера и съм имал удоволствието да изснимам няколко филма с нея. Създава Панорамни кадри с формат 58 х 24 милиметра или съотношение 16 към 8. Интересното при камерата е, че филма е разположен в полудъга и затвора се върти в същата полудъга, като по този начин имаме еднакво на фокус изображение от край до край. Фокуса е фиксиран и има таблица основа на на дълбочината на рязкост, която трябва да разчитате за да определите според диафрагмата от какво до какво разстояние имате фокус.

Под камерата се завинтва дръжка (нашата я няма) с която се държи камерата, защото ако я хванете за корпуса, рискувате да влязат пръстите ви в кадър.

Визира се през нарочен визьор, който непонятно за мен може да се сваля (и загуби). по-късните модели са с фиксиран централно разположен визьор. Всъщност може би идеята на свалящият се визьор е да си го носите отделно и да преценявате бързо, дали кадъра който искате да заснемете си заслужава. нещо като режисьорски обектив…

Камерата е масивна и тежка, яко совиет изработка. Пред обектива могат да се поставят на държач набор от цветни филтри предназначени за черно-бяла фотография.

Горизонт / Horizont
Технически характеристики
Модел Зенит 16
Година на производство 1967 до 1973
Произход КМЗ – Съветски съюз
Произведени бройки 49 849
Закрепване на обектива Фиксиран OF-28P 28 mm / f2.8 до 16
Фокусиране Разстоянието се определя според диафрагмата
Затвор Ротиращ процеп във фокалната равнина
Минимална скорост 1/30 сек.
Максимална скорост 1/250 сек
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Няма
Размери 142 × 100 × 67 mm
Тегло Около 920 гр