Цифровата фотокамера HP Photosmart (заводски № C5340A) беше първият потребителски цифров модел на Hewlett-Packard, представен през 1997 година. Тъй като е първата камера, изглежда, че няма специфично име и номер (с изключение на заводският), освен името на цялостната система PhotoSmart. Произведен е в Япония и както казах е част от системата PhotoSmart, в която също имаше плосък скенер за разпечатки или негативи, фото принтер и софтуер за обработка на изображения.

Всъщност това е ребрандирана Konica Q-EZ, която бива представена година по-рано и съдейки по това, че камерата на HP е правена в Япония, то най-вероятно да е произвеждана от Konica с друг цвят и надписи…

Изображенията от камерата могат да бъдат качени на компютър с помощта на сериен интерфейсен кабел. На гърба има информационен дисплей за настройки и показване на номера на рамката, както и бутони за управление на режим на светкавица, качество на снимката (ниво на компресия), изтриване и самоснимачка. Горната част ще откриете само ключа за захранване и спусъка за освобождаване на затвора. Няма начин за разглеждане на снимки на камерата, те трябва да бъдат качени на компютър.

Интересна е и картата памет с която работи камерата – Miniature Card, създадена от Intel, но не издържала на конкуренцията на CF и SD картите памет.

HP PhotoSmart C5340A
Технически характеристики
Модел HP PhotoSmart C5340A
Производител Вероятно Konica – Япония
Година на производство 1997
Тип Компактна фотокамера
Обектив Фиксиран (6 mm), 43 mm приравнен, f/2.8
Байонет
Стабилизация Не
Матрица CCD – 1/3 инча
Резолюция 640 х 480 пиксела – 0.3 мегапиксела
Диапазон ISO Няма информация
Затвор Механичен
Светкавица Да
Експозиционни времена от 1/30 сек. до 1/2000 сек.
Програмни режими Auto
Серийно снимане Не
Файлови формати JPEG
Визьор Оптичен
Дисплей Само черно-бял LCD информационен
Памет Miniature Card
Захранване 4 АА тип батерии
Размери 154 x 86.5 x 68 mm
Тегло без батерии около Около 350 gr.