Фотокамерите с марка „Киев“ започват да се произвеждат след Втората световна война в завода на Арсенал в Киев (Украйна). Съветските войски „преместват“ оборудване и персонал от фабриките на Zeiss Ikon в Германия към Киев където производствената линия на Zeiss Ikon за производство на фотокамери Contax отново е сглобена и започва производството под името „Киев“.

Твърди се, че ранните модели са направени от оригиналния запас части на Zeiss Ikon, които руснаците са взели със себе си. Има слухове за модели с оригиналната табела Contax скрит за надписа Киев.

Разликата между по-старите Contax и по-новите Киев е може би по-доброто качество на Contax-те…

Така или иначе добрите черти: светлия визьор и голямото разстояние на далекомера, правят фотокамерите Киев желани сред фотографите в соц лагера. единственото което не ми харесва е странният начин за фокусиране – посредством зъбно колело, като в момента в който фокусирам ръката ми винаги закрива прозореца на далекомера. Доста е неудобно, а когато пък фокусираме от самия обектив, то рискуваме стигайки безкрайност да щракне и да се заключи обектива и пак трябва да развъртим от зъбното колело.

Киев 4 разполага със селенов светломер разположен в горната част на корпуса и нарушаващ (според мен) красиви дизайн на камерата. Не е идея на руснаците, още Contax е имал версия с експонометър, но въпреки това смятам че дизайнът без експонометър е по-добър.

Киев 4А е модел без експонометър и също може да го откриете в онлайн музеят ни.

Замислял съм се неведнъж да „хакна“ някак фокусиращият механизъм на някои от камерите намиращи се във Photo Cafe и да си фокусирам, нормално, както със стандартна фотокамера, но за сега ги държа непокътнати.

Моделът с който разполагаме е от късните серии – 1976 година.

Киев 4 (модел 4 - 1976-79)
Технически характеристики
Модел Киев 4
Година на производство 1957 до 1979
Произход СССР
Произведени бройки
Закрепване на обектива Contax-Киев байонет
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Метален пердеобразен по късата страна
Минимална скорост 8 сек. +В
Максимална скорост 1/1250 сек.
Измерване на експозиция Селенова фотоклетка
Програмни режими  Ръчен режим
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 150 × 89 × 60 mm
Тегло около 800 гр.