Kodak Brownie Reflex 20 е двуобективна огледално-рефлексна фотокамера от 50-те години на 20-ти век. Може да се опише по-скоро като псевдорефлексен фотоапарат с два обектива. Той не е истински TLR, защото горният обектив е само част от визьора и не подпомага фокусирането. Красив дизайн добро съчетание на пластмаса и алуминий.

Управлението на диафрагмата е обозначено с цифрите 13,14 и 15. Това не са стойности на на диафрагмата, а EV. Предлага се избор между EV13(f/11), EV14(f/16) и EV15(f/22). Скоростта на затвора е 1/60 сек. Фотоапаратът има предно фокусиране и е обозначен като: пейзаж (от 4 метра до безкрайност), група хора (между 2 и 4 метра) и близки планове (между 1,2 и 2 метра).

Камерата има система за блокировка на затвора след снимане с цел избягване на двойна експонация, а кадрите се пренавиват единично един след друг (по подобие на класическите „лайка“ формат камери). Червеното прозорче е нужно само да се види в него номера на кадър 1, от там камерата се грижи за точното позициониране на следващия кадър и не трябва да се гледа през прозорчето.

Има възможност да се закачи външна светкавица използващи магнезиеви крушки.

Произвеждан е както в САЩ, така и във Великобритания, всъщност частите са правени в САЩ, а сглобяването във Великобритания.

Kodak Brownie Reflex 20
Технически характеристики
Модел Kodak Brownie Reflex 20
Година на производство 1959 до 1966
Произход Eastman Kodak Co.- САЩ
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив 70 mm тип менискус – f/11
Фокусиране Фиксиран фокус
Затвор Централен
Минимална скорост 1/40 сек.
Максимална скорост 1/40 сек.
Измерване на експозиция няма
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Не
Размери 115 x 105 x 85 mm.
Тегло 338 gr.