Кристалл се появява на поточната  линия на Красногорск в началото на шестдесетте години. Идеята му е била да наложи ново име вместо досегашното Зенит, от който вече има няколко модела. Наследява Зенит 3, който се появи на пазара през 1959 г., и ясно носи почерка на Николай Маренков, който от началото на 50 -те години насам все повече поставя своя печат върху камерите на KMZ.

Кристалл се произвежда само през 1961 и 1962 г. Това го прави най-краткотрайната камера от ранната серия на Зенит и с 65 433 броя, което си е много малко според руските стандарти. Причината, поради която Кристалл беше изтеглен от пазара толкова бързо, не се дължи на липса на качество. Напротив, Зенит 3М, който се произвежда от 1962 до 1970 г. в значителен брой от 781 678 броя, е технически идентичен с Кристалл.

По-скоро интересният дизайн не се приема добре. На първо място оребрението на горният капак покриващ пентапризмата (според някои напомнящ съветски камион от онова време), а в добавка и „хаммершлак“  покритието допълнително налива масло в огъня спечелвайки си славата, че повече прилича на някакъв инструмент, а не на фотокамера. Може би за това може да се открие е в стандартен металически цвят.

Честно казано, на мен обаче дизайнът и покритието ми допадат и съм фен, но… аз съм си леко в крива посока с общия вкус.

Може да откриете (най-вече на снимка) вариант Кристалл 2, като той е по-скоро прототип, по-точно казано няколко прототипа в много малки тиражи и съществуват версии с малък селенов светломер, по подобие на бъдещият Зенит Е

Кристалл
Технически характеристики
Модел Кристалл
Година на производство 1961 до 1962
Произход КМЗ – Съветски съюз
Произведени бройки 65 433
Закрепване на обектива Резба М39
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, пердеобразен, по дългата страна
Минимална скорост 1/30 сек. / В
Максимална скорост 1/500 сек
Измерване на експозиция Няма
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Няма
Размери 138 × 72 × 93 mm. с обектив Индустар-50
Тегло Около 592 гр.