Фотокамерата Ленинград се появява за първи път през 1956 година. Нашият експонат е първата разновидност от втората версия която се появява през 1958 година. Ако трябва да съм абсолютно точен то конкретната бройка е произведена през 1959 година, което е видно по серийния номер на камерата и обектива към нея, които имат „59“ в номера си.

Смята се че Ленинград е най-съвършеният чисто съветски модел, който е създаден без нито една заемка от чуждестранна фотокамера. Първоначално е произвеждан от ГОМЗ в последствие от ЛОМО. Има интересeн дизайн и сравнително дълга база на телеметричното устройство. Пружинен механизъм превърта автоматично филма със скорост около 3 кадъра в секунда. Може да се зададе до колко кадъра да се заснемат с едно натискане на спусъка, като максимума (едва ли ги достига) са 20 кадъра. Основен недостатък на тази система е, че не се използва механизъм задвижващ филма по перфорация, а се разчита на навиване директно на барабана. Това от своя страна води до постепенно разреждане на кадрите, защото въртенето на барабана не се регулира с нарастването на намотания филм… За някои собственици на камерата това е имало своето очарование.

Ленинград е бил смятан за професионален модел с оглед големия диапазон скорости, телеметър и серийно снимане. Високата цена за времето – около 125 рубли, която е почти сходна с цената на субсидирания от държавата огледално рефлексен Старт (130 рубли) е и почти два пъти по-висока от актуалният по това време Зенит 3, заедно с недобрата надеждност на пружинният механизъм са причината Ленинград да не стане масова камера.

Ленинград - втора версия, разновидност PK4820
Технически характеристики
Модел Ленинград
Година на производство 1958 до 1966
Производител ГОМЗ Ленинград, СССР
Произведени бройки Около 76 385 всички версии и модификации
Закрепване на обектива М39 резба
Фокусиране Ръчно с помощта на телеметрично устройство
Затвор Фокален, пердеобразен, по дългата страна на кадъра
Минимална скорост 1 сек. сек +В
Максимална скорост 1/1000 сек. Х-синхрон 1/25 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Да около 3 кадъра в секунда
Мотор Пружинен
Захранване Не
Размери без обектив 150 x 36 x 93 mm
Тегло около 753 гр.