Logitech Fotoman FM-1 е лицензна разработка на Dycam Model 1 създаден през 1991-ва година. Logitech променят цветът от черен на бял, както и слагат свой собствен фърмуеър за управление. Според някои източници годината на пускане на FM-1 е през 1992, според други през 1990 година, всъщност официалните продажби започват през 1992 година, на цена от около 500 британски лири (доста за тогавашното време и възможностите които дава камерата).

Logitech Fotoman е може би първата масово продавана цифрова фотокамера, макар масово да е малко условно, според стандартите за които сме свикнали. Камерата е била насочена към бизнеса, брокерите, застрахователните компании, изискващи бързо използване на направените снимки. Изображенията са в сивата скала – 8-битови (256 нива) и с ниска разделителна способност, с 376×240 пиксела, а камерата има достатъчно място за съхранение само за 32 от тях, компресирани в наличните 1Mb RAM. Ако камерата остане без захранване (изтощени батерии) то записаните снимки се губят.

Logitech Fotoman може да се свърже с компютър чрез кабел към серийния порт за качване. Има обектив с фиксиран фокус, диафрагма f4,5 и е 55 мм приравнен към 35 мм еквивалент. Затвор, работен диапазон от 1/25 до 1 / 1000s, и вградена светкавица. CCD сензорът е с чувствителност от около 200 ISO. Има възможност за поставяне на филтър с неутрална плътност за използване при много ярка светлина.

Кадрира се единствено през оптичен визьор и няма дисплей за преглед на получената фотография. Има стойка през която може да се зарежда, да има постоянно подаване на електричество и да се преточат снимки към компютъра.

Не сме пробвали дали камерата работи, но пък се радваме да я имаме в колекцията като най-старата дигитална, която сме намерили…

Logitech Fotoman FM-1
Технически характеристики
Модел Logitech Fotoman FM-1
Производител Logitec
Година на производство 1991
Тип Компактен
Обектив Фиксиран 55 мм еквивалент
Байонет Не
Стабилизация Не
Матрица CCD  черно-бяла
Резолюция 376 х 240 пиксела
Диапазон ISO 200
Затвор Няма информация
Светкавица Да
Експозиционни времена от 1/25 до 1/1000 сек.
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Файлови формати JPEG
Дисплей Не
Памет 1MB около 32 снимки
Захранване
Размери 196 х 85 х 75 мм.
Тегло без батерия 284 гр.