Minolta X-700 е огледално-рефлексна фотокамера, представен от Minolta през 1981 г. Това е най-високият модел от последната серия SLR фотокамери с ръчен фокус преди появата на Minolta 7000 с автоматичен фокус.

Minolta X-700 използва за основа корпуса на Minolta XG-M с електронно контролирани безстепенни скорости, но добавя пълна програмна автоматична експозиция в допълнение към приоритета на диафрагма и ръчните режими с измерване на XG-M. Този програмен режим беше наречен „MPS“ или Minolta Program System.

Внедрява се измерване импулса на светкавицата през обектива (TTL) в режим на приоритет на диафрагмата или програмен режим, който автоматично регулира експозицията и мощността на светкавицата, за да се получи перфектна експозиция, без да се налага потребителят да настройва каквото и да било. Добавя към функциите на XG-M заключване на експозицията и сменяеми екрани за фокусиране.

Целта е Minolta X-700 да се хареса на възможно най-широк кръг фотографи. Удобният за използване напълно автоматичен програмен режим превръща камерата в лесна за употреба от типа „насочи и снимай“, но широкият набор от усъвършенствани функции и наличните аксесоари и обективи я направиха привлекателна и за професионалистите.

Minolta X-700
Технически характеристики
Модел Minolta X-700
Година на производство 1981
Произход Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Minolta MD байонет
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Електронно контролиран механичен тип перде, по дългата страна на кадъра
Минимална скорост 1 сек., 4 sec. в автоматичен режим +В
Максимална скорост 1/1000 сек.
Измерване на експозиция Два CdS елемента разположени зад призмата
Програмни режими Приоритет на диафрагма; Ръчен режим
Серийно снимане до 3,5 к/сек.
Мотор Поставя се допълнително – Auto Winder G
Захранване 2 х LR44 тип батерии
Размери 52 × 89 × 138 mm
Тегло около 515 гр.