Minox B е филмова висококачествена субминиатюрна камера, която е достатъчно малка, за да се побере в дланта на ръката ви. Произведена е от Minox в Германия като наследник на следвоенния Minox A. Дълги години това е най-известната и широко използвана в света фотокамера за шпионска фотография до края на Студената война в началото на 90-те години.

Производството започва през 1958 г. и продължава до 1969 г., когато е заменено от подобрения Minox C, който никога не надминава популярността на Minox B.

Подобно на своя предшественик, Minox A, корпусът на камерата е направен от алуминий.

Камерата се управлява чрез отваряне, като се издърпва навън от двата края. Когато се е затвори, филмът се пренавива в следващата позиция.

Негативите имат размер на кадъра 8 х 11 мм. Minox-B е снабден с много висококачествен обектив. Когато се използва в комбинация с висококачествен филм, той позволява да се получат черно-бели изображения с огромни детайли от малките негативи. Неперфорираната лента за филм е широка 9,2 мм и се съхранява в малка касета, която може да побере 50 изображения.

В по-късните години цветният филм става достъпен за Minox B, но има значително по-ниска детайлност от черно-белия филм.

Minox B е първата субминиатюрна камера с вграден светломер, който не изисква батерии. Въз основа на селенова клетка, тя преобразува светлината в електричество и задвижва измервателния уред директно. Заради това полезно допълнение камерата е с 15 мм по-дълга от предшествениците си Minox Riga и Minox A.

Minox-B е и най-популярната от всички субминиатюрни камери на Minox, с 384 327 броя, произведени между 1958 и 1969 г.

Minox B
Технически характеристики
Модел Minox B
Година на производство 1958 до 1969
Произход Германия
Произведени бройки 384 327
Закрепване на обектива Фиксиран обектив COMPLAN 15 mm f/3.5
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Механичен ламелен
Минимална скорост 1/2 +В +Т
Максимална скорост 1/1000 сек.
Измерване на експозиция Селенова клетка тип пчелна пита
Програмни режими Ръчно снимане
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 97 x 27 x 15 mm
Тегло около 130 гр.