Nikon F-301 (продаван в САЩ като N2000) е 35-милиметров огледално рефлексна фотокамера с ръчен фокус, автоматична експозиция, автоматично зареждане на филма и пренавиване обратно. Той заменя модела Nikon FG с радикално нов дизайн и начин на употреба.

F-301 е идентичен с първият АФ  модел на Nikon – Nikon F-501 (продаван в Северна Америка като N2020) в почти всяко отношение, с изключение на липсата на автофокус.

Nikon F-301 се отличава с това, че е първата SLR фотокамера на Nikon, която няма лост за превъртане на филма. Друга опция, която се вкарва за първи път е работата с  DX кодирани филми.

Това също така е и първият Nikon, който използва поликарбонати в конструкцията на корпуса, и е смятан от много хора за началото на нова ера за Nikon.

Стандартно се захранва от четири батерии ААА, които се зареждат отдолу, което налага демонтиране на долният панел. Вместо стандартния MB-4 може да се използва батериен пакет MB-3, който позволява използването на батерии АА вместо ААА. Разположението на батериите означава, че втулката за статив на базовата плоча е изключително отдалечена от центъра на фотокамерата. Адаптерът за статив AH-3 може да се използва, за да се коригира това, въпреки че той увеличава обема ѝ.

Нашият експонат беше в доста окаян вид и неработещ, но е преоблечен в нови дрешки от редовният ни дарител Игор Драганов, за което благодарим.

Nikon F-301
Технически характеристики
Модел Nikon F-301
Година на производство 1985 до 1989
Произход Nikon Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Nikon F байонет
Фокусиране  Ръчен фокус
Затвор Фокален, ламелен вертикално движещ се
Минимална скорост 1 сек. в ръчен + В
Максимална скорост 1/2000 сек.
Измерване на експозиция Един SPD – TTL централно претеглено
Програмни режими A, P, M
Серийно снимане максимално 2.5 кадъра в секунда
Мотор Да
Захранване 4 АА, или ААА тип батерии
Размери 149 × 98 × 51 mm
Тегло без батерии около 610 гр.