Nikon F-801 се появява в края на 80-те години като първа камера от новият дизайн, който ще властва в следващото десетилетие. Освен променената форма, вече се вижда наличието на инфо дисплей в дясната част, както и класическата „пеперуда“ в лявата част на корпуса.

Това е камера от висок клас с професионални характеристики и бе използвана като втора и дори основна камера от някои фоторепортери.

Интересен елемент в дизайна бе прозорчето в горната част на призмата, през което прониква светлина, която да освети инфо дисплея във визьора. Когато светлината е недостатъчна се активираше приятна зелена светлина, която освен да осветява дисплея, но и създаваше малко космически ефект на камерата. Репортерите не им допадаше тази екстра и редовно можеше да се види залепено черно тиксо на това прозорче.

Изключително елегантна камера със здраво метално тяло и възможност да се постави мулти функционален гръб, което я правеше още по-удобна за фотографи като мен с големи ръце.

Всъщност аз имах модела Nikon N8008s което е американската версия на Nikon F-801s, която се произвежда в периода 1991-95 и разликата бе в новото 5 сегментно 3D матрично мерене.

Nikon F-801
Технически характеристики
Модел Nikon F-801
Година на производство 1988 до 1991
Произход Nikon Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Nikon F байонет
Фокусиране Автоматичен или ръчен фокус
Затвор Фокален, ламелен вертикално движещ се
Минимална скорост 30 сек. + В
Максимална скорост 1/8000 сек.
Измерване на експозиция Осреднено 2D матрично мерене, централно претеглено, спот
Програмни режими P/S/A/M
Серийно снимане максимално 3.3 кадъра в секунда
Мотор Да
Захранване 4 АА тип батерии
Размери 153.6 × 102.5 × 67.5 mm
Тегло без батерии около 695 гр.