Nikonos-V е последният от втората генерация фотокамери предназначени за снимане под вода. Nikon създава три генерации. В първата влизат моделите Nikonos (наричани още Calipso) от I до III. При втората генерация се появяват моделите IV-A и V. Камерите от първите две генерации могат да бъдат потапяни до 50 метра дълбочина, без да се притесняваме от проникване на вода. При третата генерация в която имаме само един представител – Nikonos RS възможностите за потапяне са увеличени до 100 метра дълбочина, а самата камера е първата автофокусна дълбоководна фотокамера.

Nikonos-V е последната ръчнофокусна със сменяема оптика. Разбира се няма как да смените обектива под вода, а и ме изненадва липсата на всякаква защита от подобно действие. Камерата разполага както с приоритет на диафрагма, като тогава електронно контролираният затвор работи безстъпково, така и с пълно ръчно управление (за първи път от всички модели преди това). Освен това има TTL измерване и при работа с определени модели светкавици. Единствен недостатък който виждам е липсата на опция за прецизно намиране на фокуса. Щеше да ми е добър хипстърски аксесоар в някой проливен дъжд.

Корпуса е здрава алуминиева сплав и се предлага в оранжево черно и маслинено зелено черно. Първото определено е по-крещящо и по-лесно бихте намерили камерата си ако я изпуснете, втората версия е доста по-незабележима.

Nikonos-V
Технически характеристики
Модел Nikonos-V
Година на производство 1984
Произход Nippon Kogaku K. K. Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Nikonos байонет
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Ламелен, фокален, ветрилообразен, електронно контролиран
Минимална скорост 1/30 сек.+ В
Максимална скорост 1/1000 сек.механична ръчна скорост – 1/90 сек.
Измерване на експозиция Две SPD клетки – TTL
Програмни режими Приоритет на диафрагма (А), ръчен (М)
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Две LR44 тип батерии
Размери 145 x 99 x 58 mm
Тегло Без батерии около 700 гр.