Pentax Auto 110 е може би най-малката огледално рефлексна фотокамера в света със сменяема оптика. При дебюта си през 1978 година (според някои източници 1979 година) излиза заедно с 3 обектива: 18; 24 и 50 милиметра. Тъй като размера на кадъра е класическия за филмите тип 110, а именно: 13 х 17 милиметра, то трябва да умножите милиметрите по 2 за да имате действителният зрителен ъгъл, какъвто сме свикнали да виждаме при стандартният „Лайка“ формат.

Pentax Auto 110 е уникален сам по себе си и е изключително забавно да се снима с него. Визира се през реален огледално рефлексен визьор, има клинове на Доден за по-лесно фокусиране и лост за превъртане на филма. Работи само в автоматичен режим – пълна автоматика. Камерата сама преценява вземайки под внимание чувствителността на филма да сложи нужната диафрагма и скорост. Няма опция за +/- корекции.

Обективите са на байонет наричан 110 и са били произведени шест модела всички на светлосила 2.8. Все още са търсени, защото без проблем покриват micro 4/3 матрица, а някои по-дългофокусни и APS-C тип матрица.

Към камерата може да се добави мотор. Моделите са два. Първият вариант позволява автоматично превъртане, но не и серия, а вторият позволява и серийно снимане. По принцип често се чуват оплаквания за недобра работа на мотора заради цялата минитюаризация.

Външна светкавица? Да, но такава специално създадена за модела. Липсва класическо гнездо за светкавица.

Добавените мотор, светкавица и обектив са дарение от фото Деков. Благодарим.

Pentax Auto 110
Технически характеристики
Модел Pentax Auto 110
Година на производство 1978
Произход Asahi Optical Co., Ltd. Япония
Произведени бройки няма информация
Закрепване на обектива Байонет тип Pentax PTX110
Фокусиране Ръчно
Затвор Отваряне и затваряне на огледалото
Минимална скорост 1 sec.
Максимална скорост 1/750 sec.
Измерване на експозиция CdS фотоклетка
Програмни режими Пълен автомат
Серийно снимане Да, но само с Pentax 110 Wider II
Мотор Може да се добави: Pentax 110 Wider или Pentax 110 Wider II
Захранване Да, 2 батерии AG-13 (LR44)
Размери 124 x 54 x 32 mm. само тялото
Тегло Около 159 гр само тялото