Praktica L се състои от 4 генерации и включва в себе си 49 модела и 6 прототипа, като за периода от 20 години на производство са създадени малко над 4 836 000 бройки. Дизайнът на L серията е абсолютно разпознаваем и почти непроменен. Лично за мен Praktica MTL 5B е най-добрият модел от серията.

Интересното е, че макар и да има 4 генерации, числото 4 в името на камери Praktica мисля, че няма. Трета генерация е добре известна с модела Praktica MTL 3 (който достига над 800 000 бройки), а при четвърта генерация се появява Praktica MTL 5 и производните ѝ. Не знам защо „четворката“ е пропусната…

Ще си призная, че Praktica MTL 5В ми бе камера мечта в първите ми сериозни фотографски години. Така и не се осъществи тогава. макар Praktica MTL 3 почти с нищо не отстъпваше… е да нямаше го оня завъртян на 45 градуса двоен клин за фокусиране, а бе със стандартния хоризонтално разполовен.

Наскоро поснимах с музейната Praktica MTL 5B. Тя е почти нова, перфектно запазена. Припомних си специфичното рязко и отчетливо зареждане на филма, звучния удар на огледалото… сигурен съм, че и със затворени очи бих разпознал камера от сериятя Praktica L.

Единствен недостатък за мен бе твърде силното удряне на огледалото когато снимаш. Имам чувство, че ако поставя банкнота на призмата ще подскочи при натискане на спусъка.

Пак ще кажа, че дори и след появата на камерите с електронно контролиран затвор и новата B серия… Praktica MTL 5B си остава коравата машина, която ще работи дори и когато дребната батерия за светломера е свършила.

Praktica MTL 5B
Технически характеристики
Модел Praktica MTL 5B
Година на производство От декември 1985 до декември 1989, конкретно този модел
Произход Kombinat VEB Pentacon – Дрезден, ГДР
Произведени бройки 567 831
Закрепване на обектива Резба М42
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, ламелен по късата страна на кадъра
Минимална скорост 1 сек. + В
Максимална скорост 1/1000 сек
Измерване на експозиция Да TTL – CdS клетка
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване LR44 тип батерия
Размери
Тегло