Дизайнът на Purma Special се приписва на лондонския офис на Реймънд Лоуи, който е бил френско-американски консултант по промишлен дизайн за повече от 200 компании и е създавал дизайн на всякакви продукти – от цигарени кутии и хладилници до автомобили, железопътни двигатели и космически кораби. Той със сигурност показва влиянието на американския модерен стил.

Камерата в стил „Artdeco“ се отличава с фино оребряване на бакелита и заострена форма, с капачка за обектива, която скрива телескопичия обектив. Затворът не може да се задейства, докато капачката не се свали и обективът не се разгъне. Използва филм тип 127, като получените кадри са с размер 40 х 40 милиметра.

Най-необичайната характеристика на тази фотокамера е затворът, чиято скорост се контролира от гравитацията. Тъй като получените снимки са квадратни, ориентацията на камерата няма значение. В хоризонтално положение камерата е със средна скорост на затвора (1/150 сек.). Ако се завърти по посока на часовниковата стрелка във вертикално положение, се избира бавна скорост (1/50s). При завъртане обратно на часовниковата стрелка във вертикално положение се избира бързата скорост (1/450s).

Затворът с фокална равнина се състои от две метални пластини, които се плъзгат заедно по извитата равнина на филма. При завъртане на фотокамерата скоростта се променя чрез позицията на месингова тежест, която променя ширината на процепа. Механизмът действа с пружина, която в една вертикална ориентация действа срещу тежестта, за да забави затвора, а в друга вертикална ориентация действа заедно с тежестта, за да ускори затвора.

Purma Special
Технически характеристики
Модел Purma Special
Година на производство 1937
Произход Purma Cameras Ltd. Лондон, Великобритания
Произведени бройки Няма информация
Закрепване на обектива Фиксиран Beck Anastigmat 57mm f/6.3
Фокусиране Фикс фокус
Затвор Фокален, механичен, ламелен по късата страна на кадъра
Минимална скорост 1/50 sec.
Максимална скорост 1/450 sec.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Ръчен режим
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 153 x 72 x 56 mm.
Тегло Около 365 гр.