Смена SL е опита на съветският производител ЛОМО да хване вълната с бързите SL  касети създадени от AGFA. Честно казано тази система е доста нелогично решение, но пък аз като любител на конспирациите си мисля, че това е било опит подобно на APS системата по-късно да се накарат производители и потребители да извадят пари за нова техника…

Интересното е че първо се появява Смена Рапид, която е относително рядка и бива последвана от модела Смена SL чиято първата версия се произвежда в периода 1968 до 1972 и различаваща се тук там по някоя цветова комбинация втора версия произвеждаща се в периода 1972 до 1977 година.

Разликата между Рапид и SL е добавянето на студено гнездо за светкавица при SL модела.

Иначе Смена SL дава основата на появилата се 3 години по-късно Смена Символ, която съдържа почти всички атрибути като дизайн и управление на Смена SL, но има добавен лост за обратно пренавиване на филма. Единственото което не е взето са ясните подсказки на каква скорост снима фотографа, които при SL модела са разположени върху горния панел.

Смена SL, или по-точно SL  системата така и не успява да се наложи сериозно, затова и има толкова „малко“ за мащабите на съветското производство камери.

Смена SL първа версия разновидност PK3210
Смена Sl втора версия разновидност PK3220
Технически характеристики
Модел Смена SL
Година на производство 1968 до 1977
Производител Ломо Ленинград СССР
Произведени бройки 597 935 заедно с модела Смена Рапид
Закрепване на обектива Фиксиран обектив Триплет 43 –  40 mm f/4
Фокусиране Ръчно
Затвор Централен метални пластини
Минимална скорост 1/15 сек +В
Максимална скорост 1/250 сек
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 123 x 63 x 73 mm
Тегло Около 385 гр.