Welta Watson модел 6 х 9 е камера за която трудно може да се намери изчерпателна информация. Започва да се произвежда около 1924 година, до към 1935. Може да се раздели на два периода с дървен корпус до 1927 година и с алуминиев, след 1927 година. Годината на нашия модел установих на базата на доста проучване вземайки предвид какъв е корпуса, затвора и обектива. Общо взето е от последните дървени модели със затвор Compur.

Малкото точна информация се дължи и на факта, че освен под това име е имало и други производители използващи лиценз като например Dr. Nagel Werk, който произвежда този модел под името Nagel Recomar 18 в периода 1928 – 1931-ва година след което започва да ги произвежда от името на Kodak, под името Kodak Recomar 18 до 1940 година.

Ровейки за информация друг ентусиаст бе написал, че е озадачен от името Watson което е избрано от германска фирма и че само Шерлок би разгадал тази мистерия.

Welta Watson е сгъваема мехова камера работеща с плаки 6х9 сантиметра (за съжаление нямаме държача и плаките), или с филм тип 120 (който също изисква специален държач) Води се клас за напреднали любители. Може да фокусира по матово стъкло на гърба, особено ценно в моментите в които имате изместване на меха наляво или надясно от оста, както и движение на горе, което спомага за корекция на перспективата.

Почти двукратното удължаване на меха го прави подходящ и за макро фотография.

Макар корпуса да е направен от дърво, то основата на която се движи шейната на меха е от солиден метал, което прави камерата малко по-тежка, но пък това е в името на голямото разтягане на меха.

Благодарим на помощта на нашият приятел Игор, който ни помага с реставрацията на доста от камерите на музея.

Welta Watson - модел 6x9
Технически характеристики
Модел Welta Watson
Година на производство 1924 до 1935
Произход Welta Kamera Werk Германия
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран Schneider Kreuznach Xenar 105 mm f/4.5
Фокусиране Ръчно, по матово стъкло
Затвор Ламелен – Compur
Минимална скорост 1 сек., В, T
Максимална скорост 1/250 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 140 x 95 x 50 mm – сгъната; 140 x 95 x 150 mm – разгъната
Тегло около 650 гр. без касета