Zeiss Ikon Box-Tengor модел 756 е може би първата фотокамера на новосформираната през 1926 година Zeiss Ikon, създадена в резултат на сливането на четири други германски компании; Ernemann, ICA, Contessa-Nettel и Goerz, управлявани от фондация Carl Zeiss, която наскоро е придобила Goerz и и е имала дялове в ICA.

Всъщност „новият“ модел е камера Goerz Box Tengor от 1923 г. и върху него е поставено новото лого на Zeiss Ikon. Премахната е металната дръжка и е заменена с кожена и е добавен по-добър механизъм за отключване и заключване на кутията (това което всъщност прилича на гнездо за светкавица).

Корпусът е метален, за разлика от доста разпространените камери от пресован картон. Усеща се много здрав и стабилен. Двата визьора по които се кадрира са малки и доста… матови и си е цяло предизвикателство да визираш.

Интересното е, че камерата разполага с променлива диафрагма (това си идва като екстра от стария модел) на 3 стъпки, като най-отворената е f/11, а може би останалите са съответно 16 и 22. Пред обектива на камерата има стъклен филтър, който може да се сваля, като не знам дали е имало опция този филтър да бъде и цветен… например жълт.

Съдейки по табелката на нашия модел, той е бил брандиран допълнително за фирма продаваща фототехника в австрийският град Инсбурк, по подобие на модела ни AGFA BOX 44

Zeiss Ikon Box-Tengor модел 756
Технически характеристики
Модел Zeiss Ikon Box-Tengor 756
Година на производство 1927
Производител Zeiss Ikon AG – Дрезден, Германия
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран GOERZ FRONTAR 110 mm обектив тип мениск f/11
Фокусиране Фиксфокус
Затвор Въртяща се пластина
Минимална скорост 1/30 сек. или B
Максимална скорост 1/30 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 118 x 85 x 105 mm
Тегло около 468 гр.