Зенит 16 е една уникална фотокамера. Отличава се с дизайн, функционалности и технически разработки, които всъщност никога повече не са ползвани за последващи модели.

За първи път в производството на фотокамери в СССР не се напъхват частите в корпуса, а се монтират на метална рамка, която се покрива с високоякостни пластмасови капаци закрепени с няколко винта. Така сглобяването, а и последвалите ремонти стават много по-лесни.

Макар и пластмасов. корпуса създава усещането за здравина, когато се хване в ръка, а дизайнът му, поне на мен ми напомня на мебелировка от края на 60-те началото на 70-те години.

Камерата е единствена по рода си от Зенит серията с вертикално движещ се механизъм, като тук визирам че затвора е пердеобразен, а не ламелен, като в по-късни конструкции, където вертикалното движение си е почти по подразбиране. Това позволява и по-бърз синхрон за работа със светкавица – 1/125с.

Отварянето на задния капак за зареждане на филм става по много интересен начин като се повдигне рамката на окуляра (милиционерите от това време със сигурност са щели да се затруднят доста, ако рекат да ви осветят филма)

Спусъка също е с уникално разположение на гърба на камерата (в горната част) което ви позволява да снимате с помощта на палеца си. Има версии при които спусъка е на стандартното място върху горния панел, но те са редки и по-скоро предназначени за „Зенит Фотоснайпер“ системата.

Зенит 16 се оказва поредната сложна (може би за работниците)  и ненадежна съветска фотокамера (като например опита за професионална фотокамера Старт), която след едва 11 114 бройки и около 4 години спира да се произвежда.

Две години по-късно през 1979 година се появява Зенит 19, която за доста време става масовата (около 120 000 бройки) топ камера на линията Зенит.

Зенит 16 - модел РМ4920
Технически характеристики
Модел Зенит 16
Година на производство 1973 до 1977
Произход КМЗ – Съветски съюз
Произведени бройки 11 114
Закрепване на обектива Резба М42
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, пердеобразен, по дългата страна
Минимална скорост 1/15 сек. / В
Максимална скорост 1/1000 сек
Измерване на експозиция CdS TTL мерене
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Батерия РЦ 53 – 3 броя
Размери 144 × 94 × 48 mm
Тегло 627 гр