Зоркий е една от най-известните съветски фото марки. Тя бе една от марките в  СССР за производство на телеметрични фотокамери, на база дизайна на Leica II.

По време на Втората световна война завода произвеждащ „ФЕД“ е евакуиран, за да избегне от настъпващите немски войски. След войната ФЕД има проблеми с възобновяването на производството на техният телеметрик, копие на немската 35-милиметрова камера Leica от преди войната.

От друга страна заводът КМЗ е избегнал унищожението и започва да произвежда камерата ФЕД под съвместно лого на ФЕД-Зоркий през 1948 г. Когато ФЕД отново заработва, КМЗ продължава да произвежда телеметрични фотокамери под търговската марка Зоркий, като прави промени в дизайна, различни от влиянието на Leica.

Зоркий, понякога за по-уточняващо е наричан и Зоркий 1 както казах е копие на Leica II. По ранните модели идва със сгъваем обектив Индустар 22, който също е копие на Leica Elmar. За да фокусирате трябва да погледнете през един визьор, а за да кадрирате през друг. Зареждането на филма е класическото при Leica камерите (и честно казано понякога затруднява).

Конкретно на мен ми липсват „ушички“ за захващане на ремък и носенето на камерата без калъф (дизайна не трябва да се крие). Макар и на толкова години, бройката в колекцията ни работи леко, като единствено не трябва да забравям ръчният си светломер, когато излизам на снимки.

Зоркий версия PM1045
Технически характеристики
Модел Зоркий
Година на производство 1948 до 1956
Произход СССР
Произведени бройки около 835 500
Закрепване на обектива М39 резба
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Пердеобразен по дългата страна
Минимална скорост 1/20 сек. + Z
Максимална скорост 1/500 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 135 х 70 х 33 mm
Тегло 411 гр.