Filux Platin Record на пръв поглед изглежда много като Horvex 2 или някой от немските фотометри от 50-те. Но всъщност това е просто луксозна версия на Expophot – модел от 1938-а година. Накратко класически оптичен светломер… или по-скоро уред за някакъв вид определяно на осветеността.

Произведен е в ГДР  и наистина изглежда красив, а капакът му придава чар, като на висококачествен уред, сравнено с първоизточника си Expophot, от който са заимствали и братята руснаци за техния Оптек

В предната част има прорез, огледало и светлината осветява градуирана поредица от „f“ стопове, които се появяват в прозорец отдолу. Принципа е като на останалите оптични светломери, трябва да отчетете последното число което виждате, колкото  е по-светло толкова повече числа се разкриват.

Съпоставяте f числото в горната част на циферблата с условията на осветление където се намирате и след това отчитате скоростта в долната част на циферблата, към която сочи стрелката.

Уреда е настроен да работи само за 10 DIN чувствителност, която за съвременните стандарти е изключително ниска , но пък лесно може да се пресметнете, ако сте заредили друг филм.

Технически характеристики
Производител Filux – ГДР
Модел Platin Record
Система за измерване Оптичен клин
Година на производство 1950
Тип измерване Падаща светлина
Диапазон на чувствителност DIN 10 / ASA 6
Кино скорости 9 до 24
Диафрагма / Скорост f/2 – 22 / 60 sec до – 1/1000 sec.