ОПТЕК е съкратено от ОПТически ЕКспонометър. Не намерих точна година на създаване, но най-често се споменаваше началото на 60-те години на 20 век, затова сложих тази година. Този уред не е руско изобретение а си е почти идентично копие на  на Expophot – модел от 1938-а година.

Класически оптичен светломер… или по-скоро уред за някакъв вид определяно на осветеността, но съветско производство.

Принципа на работа е познат. В предната част има прорез, огледало и светлината осветява градуирана поредица от „f“ стопове, които се появяват в прозорец отдолу. Принципа е като на останалите оптични светломери, трябва да отчетете последното число което виждате, колкото  е по-светло толкова повече числа се разкриват.

Съпоставяте f числото в горната част на циферблата с условията на осветление където се намирате и след това отчитате скоростта в долната част на циферблата, към която сочи стрелката. За разлика от немския Filux Platin Record, тук имаме възможност за малко повече сметки. може да мерим не само в слънчево време, но и в облачно или на закрито.

В таблицата като данни за диапазона на подържаните експозиционни скорости освен 1/1000 до 60 секунди, би трябвало да пише до 900 секунди. с оглед, че все пак ги има като вариант на калкулатора, но реших да запазя традиционно избираемия диапазон.

Оптичните експонометри общо взето работят на принципа на правило 16

Технически характеристики
Производител Оптико-механический завод Ленинград
Модел ОПТЕК
Система за измерване Оптичен клин
Година на производство 1960
Тип измерване Падаща светлина
Диапазон на чувствителност ГОСТ 11-180
Кино скорости няма
Диафрагма / Скорост f/2 – 22 / 60 sec до – 1/1000 sec.