Lunasix на Gossen се появява през 1961-ва година и е първият фотоелектрически експонометър на германската фирма, след досегашните модели работещи със селенов елемент. Докато при селеновия елемент се измерва количеството произведена енергия от светлината, то при фотоелектрическите се разчита на сензор тип CdS (кадмиев сулфид).

Принципа на работа на CdS сензора е, че той променя електрическото си съпротивление в отговор на яркостта на измерената сцената. CdS измервателните уреди стават често срещани през 60-те години на миналия век, като до голяма степен заместват клетките от селен, изискващи много по-голяма площ за събиране на светлина, а и се износват с времето.

Докато клетките от селен, генерират собствено електричество, CdS измервателните уреди изискват батерия и когато тя свърши… логично оставате без уред за отчитане на светлина. Добрата новина е, че батериите имат относително дълъг живот, защото системата работи при натискане на съответен ключ / бутон, а времето за измерване е кратко.

CdS предлага по-прецизно измерване от селеновия елемент, който както казах се износва с времето. Важно е батерията да е с нормален заряд (често има начин за проверка преди работа) за да имате точни и повтаряеми резултати. Освен това диапазона на измерва се увеличава многократно сравнено със селеновите клетки и вече може да мерите светлина на наистина много тъмно.

Lunasix Gossen e предназначен за професионална работа светломер, който може да мери отразена и падаща светлина, има скала при силна светлина и слаба светлина, разширен динамичен обхват във всички измервани стойности.

Съществуват и последващо подобрени версии: Gossen Lunasix версия 2, Gossen Lunasix 3 и Gossen Lunasix 3S

Актуален е за работа и до днес с единственото изключение, че няма 1/8000 част от секундата, но това лесно може да се сметне нали…

Технически характеристики
Производител Gossen Foto- und Lichtmeßtechnik GmbH
Модел Gossen Lunasix
Система за измерване Електрическа – CdS
Година на производство 1961 до 1964
Тип измерване Падаща и отразена светлина
Диапазон на чувствителност ISO / ASA 8 – 2500
Кино скорости 8 – 64 B/сек.
Диафрагма / Скорост f/1 –  / 8 часа – 1/4000″
EV диапазон от – 8 до + 24