През 1950 г. компанията Gossen извежда на пазара ново поколение светломери – Sixtomat. Те са една от най-успешните поредици досега и се появяват на пазара поради масовото навлизане на цветни филми. Цветният филм изисква по-прецизна експозиция и простото изчисляване на стойностите на експозицията вече не дава добри резултати.

През 50-те и 60-те години светломерите бяха сред основното оборудване на фотографа, тъй като те рядко се вграждаха в камерите. Тази първата версия на Sixtomat има бакелитов корпус с хромирани стоманени елементи. Защитната ролетна щора плъзгаща се пред измервателната клетка също е изработена от неръждаема стомана и защитава перфектно устройството.

Измервателният механизъм има два диапазона на чувствителност, които автоматично се променят при измерване. Това може да се види в двете различни области на полето, черно и червено. Тук измерването е много лесно, просто завъртате въртящото се колело от дясната страна на корпуса, където показалецът съответства на полето за настройка. Сега всички правилни стойности на експозицията могат да бъдат видени директно. Освен това се показва и скалата за нужна когато се снима филмови камери, така че светломера е еднакво подходящ за фотографи и оператори.

Технически характеристики
Производител Gossen Foto- und Lichtmeßtechnik GmbH
Модел Gossen Sixtomat
Система за измерване Селенова клетка
Година на производство 1950 до 1952
Тип измерване Отразена светлина
Диапазон на чувствителност DIN 9 – 27° / ASA 6 – 400
Кино скорости 8 – 64 B/сек.
Диафрагма / Скорост f/1,4 – 45 / 30 сек. – 1/1000″