Weimar LUX nova е първият светломер с който съм работил. Вървеше заедно с Фед 3 на майка ми и благодарение на него направих първите си по-сериозни снимки из слънчева София в далечната вече 1986-а година.

Работи на базата на селенова фотоклетка, като мери отразена светлина, или падаща като се ползва бялото капаче пред фотоклетката. Стрелката не се фиксира, затова трябва да запомниш какво отчела… по-скоро каква цифра е показала и после с калкулатора въртиш и получаваш нужната експозиция.

Светломера който ползвах беше в черно мисля винилово калъфче, но честно казано нямам си на идея къде е заврян, затова на столичния битак се снабдих с помощта на една голяма метална монета с чисто нов произведен 1979 година в оригинална кутия и със сертификат за производство. Интересното е, че нямаше калъф. Или се е продавал отделно, или е имало модели без, като този на снимките, защото в кутията няма начин да се вкара с калъфка.

Макар и нов не съм го засичал дали селеновата му клетка е устояла на времето и ще дава верни показатели, все пак тя е на 42 години, макар и да не е използвана

Технически характеристики
Производител VEB Feingerätewerk Weimar ГДР
Модел Weimar LUX nova
Система за измерване Селенова клетка
Година на производство 1968
Тип измерване Отразена и падаща светлина
Диапазон на чувствителност DIN 6 – 33° / ISO 3 – 1600
Кино скорости 8 до 64
Диафрагма / Скорост f/1,4 – 45 / 60 sec до – 1/1000 sec.