Weston Master II е второ поколение на тези качествени и бих казал доста красиви измервателни уреди. Корпусът е изработен от алуминий и идва в плътен кожен калъф в който може да седи и когато се работи с уреда.

Със селенова клетка е, както и почти всички светломери от това време. Произвеждан е както във Великобритания, така и в САЩ. Феновете на Ансел Адамс, като мен няма как да не са попадали на негов иконичен работен портрет в който ясно се вижда, че работи с този модел светломер.

Weston Master II е бил доста напреднал за времето си уред. Разполага с голяма селенова фотоклетка пред която може да се постави решетка в случаите със силна светлина, или инверкон за случаите в които мерите падаща светлина.

Уреда с който ние разполагаме всъщност е кино версия. Ако обърнете внимание, ще видите, че на „калкулатора“ няма нанесени експозиционни времена (скорости), а числа, които показват на кино оператора осветеността във фут кандели. Накратко Weston Master II може да го откриете в два различни варианта: за фото и за кино

Технически характеристики
Производител Weston Electrical Instrument Co. Великобритания
Модел Weston Master II Cine
Система за измерване Селенова клетка
Година на производство 1948
Тип измерване Отразена и падаща светлина
Диапазон на чувствителност 24-200 ASA
Кино скорости 8 до 64
Диафрагма / Скорост f/1 до 22 / няма отбелязани експозиционни времена