1995 година се явява стартова за една сравнително компактна огледално рефлексна дигитална фотокамера. Създадена е от кооперирането между Minolta и AGFA, като първите създават хардуера, а вторите софтуера и фърмуера. Камерата се продава под две различни имена: Minolta RD-175 и Agfa ActionCam, която версия имаме ние.

Разликата между двете камери е единствено в надписите и стартовия прозорец на софтуера, когато се включат към компютър.

Agfa ActionCam е разработена на базата на Minolta Dynax 500si, като е добавен цифров гръб състоящ се от 3CCD сензора и цветоразделяща система. Размерът на сензорите е половин инч (1/2 инч), но благодарение на увеличаваща проекцията система площта използване за снимане се увеличава до кадър с размер 16 х 12 милиметра, тоест около 2 пъти по-малък сравнено с 35 милиметровия стандарт – 36 х 24 милиметра.

Това позволява обективите с които се снима да не губят чак толкова много от своя ъглов обхват и горе долу имате визия, като при съвременните micro 4/3 камери. Предимство е, ако използвате дълга оптика, но недостатък за феновете на широкото.

Системата увеличаваща кадъра води до загуба на светлина и затова дори и да сложите светлосилен обектив, то той ще започне от диафрагма 6,7

Интересна е употребата не на класическата 3CCD система със съответните Red Green Blue чувствителност, а се използват 2 сензора със зелени филтри, като третия е с мозайка от червени и сини микро филтри (подобно на баер решетката). Това е заради по-голямата чувствителност на човешкото око към зеления спектър.

Резолюцията на крайната снимка е 1528 x 1146 пиксела или 1,75 мегапиксела, от където идва и името което Minolta са избрали за своя бранд.

Agfa ActionCam се захранва от 2 типа батерии: едната отговаря за работата на камерата и си е класическата 2CR5 литиева батерия, а за цифровата част се грижи литиево йонната презареждаема Sony NP-F тип батерия. Малко е досадно с оглед на това, че трябва да се грижите за два типа батерии…

Липсва дисплей на който може да видите направените снимки, а самите снимки се записват на PCMCIA хард диск. Във Photo Cafe имаме наличен PCMCIA адаптер на който може да се постави CF карта памет или Microdrive, но поради липса на 2CR5 батерия, не съм изпробвал функционалността на камерата, дали ще запише на такава комбинация за памет. Ще пробвам по-нататък и ако успея да я подкарам, ще кача снимки.

Agfa Action Cam
Технически характеристики
Модел Agfa ActionCam
Производител Minolta
Година на производство 1995
Тип DSLR
Обектив По избор
Байонет Minolta A тип
Стабилизация Не
Матрица 3 CCD  сензора 1/2 инч
Резолюция 1528 х 1146 пиксела общо от 3 те сензора или 1,75 мегапиксела
Диапазон ISO Само 800
Затвор Електромеханичен ламелен по късата страна
Светкавица Да
Експозиционни времена от 1/2 до 1/2000 сек.
Програмни режими Да – всички режими с които разполага Minolta Dynax 500si
Серийно снимане Няма информация, но цифровата система, може да прави до 24 кадъра в минута
Файлови формати JPEG
Визьор Оптичен пентапризма
Дисплей Не
Памет PCMCIA хард диск
Захранване 2CR5 + Sony NP-F…
Размери 161 х 145 х 128 мм.
Тегло без батерия 1210 гр.