Камерата Alfa  и подобрената версия Alfa 2, се произвеждат през годините от 1961 до 1968 във Варшавския фотооптичен завод.  Това е най-красивата, масово произвеждана следвоенна фотокамера. И нищо чудно, защото е проектирана в  Академията за изящни изкуства във Варшава от художниците Кшищоф Майзнер и Олгерд Рутковски. Тази камера предизвиква голям фурор в западният свят и до днес двата и варианта са обект на колекциониране, като цените могат да достигна до 400$ за абсолютно запазени модели.

Впечатление прави дизайна. камерата е позиционирана така, че да прави предимно вертикални снимки, подобно на философията на „полуформатните“ камери. Задната част е от лят под налягане лек метал, а предната е комбинация от метал и пластмаса изящно моделирани.

Alfa 2 е подобрена версия на Alfa. Диафрагмата може да се затваря до 16 (вместо до 11), променено е визьорното прозорче с добавяне на маркер за паралакс и е променено мястото за включване на кабел за светкавица.

И двата модела са се предлагали в различни разцветки (виждал съм до 10 различни цвята), което също добавя интерес към колекционерите да ги събират.

Нашият модел не е от най работещите и с малки липси, но сме радостни че го имаме и благодарим за помощта на близък приятел, който го откри реставрира и предостави за колекцията.

Alfa 2 - тъмно синя версия
Alfa 2 - небесно синя версия
Технически характеристики
Модел Alfa 2
Година на производство 1963 до 1968
Производител WZFO – Варшава, Полша
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив WZFO Euktar 45mm / f4.5
Фокусиране Ръчно
Затвор Централен метални пластини
Минимална скорост 1/30 сек; B
Максимална скорост 1/125 сек
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 140 x 89 x 76 mm
Тегло Около 375 гр.