Altissa Box е вариант на „Арт Деко“ модела от 1948 година – Altissa Box D, но  с малки промени. Появява се на пазара през 1951 г. Според някои източници годината на излизане на тази камера е 1954, но честно казано намерих повече доказателства за 1951 година.

Производителят е „Altissa-Camera-Werk“ в Дрезден, която е национализирана през 1952 г. Вероятно производството на модела е прекратено около 1959 г., когато Altissa се слива във VEB Kamera-und Kinowerke Dresden, бъдещият Pentacon.

Различава се от другите „бокс камери“  с приятната си удобна форма и обектива. Докато повечето „бокс камери“ са оборудвани с обектив от една леща (менискус), Altissa Box, както и предшественикът и са с обектив тип „перископ“. Това е конструкция от две симетрично противоположни единични лещи с диафрагма и затвор между тях, като тази комбинация дава забележимо по-резки изображения.

Може да избирате из между две прости диафрагми (в случая дупки в пластина) 8 или 16. Скоростта на затвора е ограничена до 1/25 сек или B. Има място за навиване на фотографско жило и така да правите свои времена в режим В.

Altissa Box
Технически характеристики
Модел Altissa Box
Година на производство 1951 до 1959
Произход Altissa-Camera-Werk – Дрезден, ГДР
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран – Altissar Periskop 70mm f/8
Фокусиране Фиксфокус
Затвор Ротиращ
Минимална скорост 1/25 сек. +В
Максимална скорост 1/25 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 80 x 120 x 75 mm
Тегло около 300 гр.