Apple QuickTake 100 е показан за първи път на изложението Tokyo MacWorld на 17 февруари 1994 година и пуснат за продажба на 20 юни същата година. Първоначалната каталожна цена е 749 щатски долара (еквивалентно на около 1310 долара през 2021 година). Една от първите цифрови фотокамери насочена изцяло към потребителско ползване, като се набляга на лекотата на използване. Печели награда за продуктов дизайн през 1995 година и първите рецензенти са били доста ентусиазирани за индустриалния му дизайн и лекотата на използване.

Предлагал се е  два отделни модела (за Macintosh или Windows) –  фирмения софтуер и серийният кабел са били специфични за операционната система на компютъра, който използвате, но самият хардуер на камерата е идентичен. Версията за Windows на Apple QuickTake 100 е пусната през декември 1994 г.

Apple QuickTake 100 има вградена светкавица с възможност за автоматична работа, задължително светване и изключена. Няма контроли за фокусиране или приближение (варио обектив), тъй като обективът с фиксирано фокусно разстояние и е с еквивалентен зрителен ъгъл като стандартен 50 мм обектив за 35 мм филмова камера. Автоматичната експозиция се задава от камерата, която контролира както скоростите на затвора (в диапазона от 1⁄30 до 1⁄175), така и диафрагмата (от f/ 2,8 до f/16), при постоянно ISO 85. Светкавицата има максимален обхват от  2,7 м.

Apple QuickTake 100 може да съхранява 8 снимки с резолюция 640×480, 32 снимки с резолюция 320×240 или смес от двата размера. Всички снимки са цветни в 24-битов цвят. Няма начин да прегледате предварително снимките на камерата, нито пък има начин да изтриете отделни снимки от камерата (независимо, че има бутон „кошче“, но той служи за изтриване на цялото съдържание на камерата).

Включеният в комплекта софтуер Apple QuickTake се използва за извличане на снимки от вътрешната памет на камерата, осигурявайки основни инструменти за редактиране (завъртане, преоразмеряване и изрязване) и позволявайки на потребителя да избере файлов формат и дълбочина на цвета за експортиране.

Apple QuickTake 100 работи в QuickTake – PICT формат, който е специфичен „епълски“ формат, затова и трябва да се конвертира в последствие през фирмен софтуер.

Още малко история

Dycam Model 1 (в нашият музей може да го намерите под името: Logitech Fotoman FM-1) е пуснат на пазара през 1991 година. Той снима в черно бяло и съответните сиви нюанси между тях и запазва снимките във вътрешната си памет. През 1992 г. Apple Computer започна маркетингови планове за цифрова фотокамера с кодово име Venus. По това време над 12 милиарда долара се харчат годишно в Съединените щати за фотография.

Apple търси усилено компания, която да проектира и произвежда тяхната линия за цифрови камери QuickTake. Намират ги в лицето на друга легендарна американска компания – Kodak. Apple сключват набор от споразумения за не разкриване на техническа информация с Kodak, за да им сподели своята собствена идея за архитектура на цифрова фотокамера и да си сътрудничат в по-нататъшното ѝ развитие. Kodak предоставят свой CCD сензор за окончателния вариант на камерата.

По-късно Chinon Industries е добавен като партньор за производство / сглобяване, отговарящ също за дизайна на оптиката и основната електроника. До октомври 1993 година слуховете за Venus и нейните възможности публично свързаха Kodak, Apple и Chinon, а цената се е очаквало да бъде сравнително ниска в сравнение със съществуващите цифрови камери.

Kodak взема мажоритарен дял в Chinon Industries през 1997 г. и я превръща в изцяло притежавано дъщерно дружество на Kodak Japan, Kodak Digital Product Center, Japan Ltd. Продължава да се занимава с разработването и създаването на цифрови фотокамера, затова на някои Kodak модели пише произведено в Япония.

Макар и да се споменава, че официално е произвеждана до 1997 година, Apple QuickTake 100 има доста по-кратък живот. Май месец 1995 година се появява Apple QuickTake 150, която е с подобрена възможност за компресиране на изображенията и вече събира 16 в пълна резолюция. От Apple са предлагали фабричен ъпгрейд на Apple QuickTake 100 давайки му същите възможности както на Apple QuickTake 150, като след това камерата е била брандирана като Apple QuickTake 100 Plus, но все пак при Apple QuickTake 150 има един порт повече и с малко по-ниска цена – 700$.

Нашият експонат е напълно работещ, но поне за сега не намирам начин да го свържа със съвременният си Mac…

Apple QuickTake 100
Технически характеристики
Модел Apple QuickTake 100
Производител Chinon Industries Inc.
Година на производство 1994
Тип Компактна фотокамера
Обектив Фиксиран 8 mm – 50 mm приравнен, f/2.8
Байонет
Стабилизация Няма
Матрица Kodak CCD – 1/2 инч
Резолюция 640 x 480 пиксела – 0.35 мегапиксела
Диапазон ISO 85
Затвор Механичен
Светкавица Да
Експозиционни времена от 1/30 сек. до 1/750 сек.
Програмни режими Auto
Серийно снимане Не
Файлови формати QuickTake, PICT
Визьор Оптичен
Дисплей Само информационен
Памет Вградена – 1 MB Flash EPROM – 8 снимки
Захранване 3 АА тип батерии
Размери 155 × 135 × 46 mm
Тегло без батерии Около 430 gr.