Canon T80 е първият 35-милиметров огледално-рефлексен фотоапарат с автоматично фокусиране на Canon. AF системата използва линеен CCD масив за откриване на контраст на изображението проектиращо се през обектива на камерата. Обективите създадени специално за  Canon T80 бяха наречени AC обективи. Тези обективи са настоящият тогава FD байонет и с възможност за предаване на сигнал (контакти на обектива и тялото). Предлагаха се три такива обектива: AC 50mm f / 1.8, AC 35-70mm f / 3.5-4.5 и AC 75-200mm f / 4.5.

Камерата в колекцията ни разполага с 50 милиметров обектив, а самата камера работи безупречно. Да с оглед на първите опити, фокуса е доста бавен и шумен, но пък обектива е превъзходен оптически (съдейки от личен опит).

Колекцията е допълнена и вече е цяла със всички налични обективи 🙂

Общо взето камерата разполага с автоматичен режим на снимане с някои добавки и компенсация на експозиция, за да има възможност за намеса в работата на процесора. Гривната за ръчно фокусиране на 50 милиметровия обектив е малко недомислена и неудобна за работа, а когато фокусирате автоматично, имайте в предвид, че се върти и не е хубаво да са ви пръстите върху нея.

Canon бързо изоставят тази концепция и пред 1987 година се появява EOS фотокамера, с нов байонет специално създаден за АФ обектив – Canon EOS 650.

Във видеото по-долу съм разказал за цялата Т серия на Canon.

Canon T80
Технически характеристики
Модел Canon T80
Година на производство 1985 до 1986
Произход Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Canon FD байонет
Фокусиране Автоматичен и ръчен фокус
Затвор EMAS-II електронно контролиран, ламелен, по късата страна на кадъра
Минимална скорост 1/40
Максимална скорост 1/200 сек.
Измерване на експозиция Силициева фотоклетка, осреднено измерване
Програмни режими Автоматичен режим + снимачни шаблони
Серийно снимане 0.7 кадъра за секунда
Мотор Да, автоматично превъртане
Захранване 4 AAA батерии
Размери 141 x 102 x 54.7 mm
Тегло 555 гр.