Намирането на Photo Clip PhC5000 бе доста амбициозна задача. Започнах от извора – фирма Дигитален Свят, после в Дейзи Мултимедия, но единствено им бе останала бройка за колекцията. Имахме уговорка, ако не намеря, да ми дадат да го снимам, макар знаете опитваме се виртуалната ни колекция някой ден да стане реална, затова и камерите които виждате ги имаме „на склад“ 🙂

Защо Photo Clip PhC5000?

Това е реално първата българска цифрова фотокамера. Българите сме мултифункционални хора. Нещо като швейцарски ножчета, затова и обичаме джаджите ни да правят по много неща, а и шефовете ни се възползват да ни задават повечеко задачки, от колкото сме се уговорили в началото.

Тази камера открих случайно на столичния битак, някъде в 7:30 сутринта. За първи път бях с шефа на „кафето“ под ръка и ето че си бе на кадем. Почти се бях отчаял, защото информацията за камерата е оскъдна. няма никакви снимки в нета, а вече бях попаднал на няколко модела, които се оказаха последвали версии на първия.

След зверски пазарлък и 5 лева по-малко в портфейла ми си тръгнах щастлив с чисто нов (още в мидата, но без кутия) Photo Clip PhC5000.

Честно казано по камерата няма никакви индикации какъв модел е и нямах търпение да стигна до студиото и да тествам резолюцията. Photo Clip PhC5000 снима само в резолюция 640 х 480 пиксела, за разлика от следващите модели притежаващи по-висока резолюция. Батерии. Карта памет. Включвам. Снимам. Отварям на компютъра.

О да!

Чувстваме се горди, че и тази частица българска история заедно с първия филмов модел – Еделвайс, са в колекцията ни.

С какво Photo Clip PhC5000 конкурират другите фотокамери? Дизайн? Не. Определено дизайнът не бе силна черта. Изработката също не е от най-солидните и капачето на батерията лесно може да се загуби. Обектив? Нищо особено фиксиран елементарен с фикс фокус и ъглов обхват на 50 мм (приравнен към Лайка стандарт). Резолюция? Ако бе 1996-та година може би, но за 2001-ва си бе дребна.

Photo Clip PhC5000 бе 5 в 1: освен снимки вие можете да правите видеоклипове със или без звук, да слушате музика в .mp3 формат, да записвате звук с качествен диктофон, да го използвате като уеб камера към вашия компютър, да преглеждате направените записи директно на телевизор, без да използвате компютър.

Когато го използвате като диктофон, или като уеб камера, може да завъртите отделението за батериите и по този начин да фиксирате камерата изправена, без да има нужда от статив.

Като качество на снимките честно казано… не е нещо особено, но това го казвам от съвременна гледна точка. За камера от преди 20 години, може да е било и приемливо.

Photo Clip PhC5000
Технически характеристики
Модел Photo Clip PhC5000
Производител Дигитален свят – България
Година на производство 2001
Тип Компактна
Обектив Фиксиран (6 mm) 50 милиметра приравнен към 35 мм еквивалент
Байонет
Стабилизация Не
Матрица CMOS
Резолюция 640 х 480 пиксела
Диапазон ISO Няма инфо
Затвор Електронен
Светкавица Да
Експозиционни времена от 1/5 сек. до 1/2000 сек.
Програмни режими Автоматичен, ръчен
Серийно снимане Не
Файлови формати JPEG
Визьор Оптичен
Дисплей Само инфо LCD
Памет Compact Flash (Type I)
Захранване 2 AA батерии
Размери 92 x 34 x 65 mm
Тегло без батерия 99 гр.