Имаме удоволствието в музея да имаме и бройка от първата българска лентова фотокамера – Еделвайс. Създадена е след средата на 50 те години на 20-ти век и представлява много опростен бакелитов модел, сходен с полския Druh, за който ще имаме отделна статия.

Съществуват два модела Еделвайс, като вторият е подобрен, предлагайки избор измежду две диафрагми 11 и 16, докато първия е само с диафрагма 11. Набора скорости също е ограничен – 1/30 сек или В.

Работи с рол филм тип 120. Може да избирате кадъра да ви бъде 6 х 4.5 сантиметра, или 6 х 6, благодарение на двете прозорчета на капака. Разбира се трябва да изберете в самото начало какъв кадър точно ще използвате, за да не се получава презастъпване на кадрите.

Обектива е изтеглящ се, което позволява да се пести място когато се пренася камерата. Визьора, който представлява просто една рамка е предвиден, за 6 х 6 кадриране, но не и за 6 х 4.5… при алтернативните соц модели има стъкло с ограничителни рамки.

Пробвах да го закача на статив, но установих, че резбата в основата на камерата не отговаря на стандартната 3/8 инч – резба наложила се във фотографските аксесоари.

В нета има много подробна статия за тази фотокамера, но все още не съм говорил с автора за пресподеляне на линка, а ние във Photo Cafe държим на зачитането на авторски права.

Еделвайс
Технически характеристики
Модел Еделвайс
Година на производство 1958
Произход България
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран обектив
Фокусиране Фиксиран фокус
Затвор Централен
Минимална скорост В
Максимална скорост 1/30 сек.
Измерване на експозиция няма
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Няма
Размери
Тегло