Nikon Motor Drive F41 всъщност не е фалшификат, защото не прилича на нито един оригинален Nikon. Дори и самото лого (което са се постарали да изглежда като истинско, защото е метално, а не просто боя) има леки разлики от оригинала. Нека го наречем имитираща камера.

За да не се повтарям отидете прочетете поста за фалшивото Sony Big Royal View, което всъщност пак е имитиращ продукт. Разликата между двата модела е във формата и светкавиците – вградена за „Nikon-a“ и външна за „Sony-то“ и да… при „Nikon-a“ имаме опцията да избира из между 3 диафрагми – 63; 8 и 16

Всъщност доста се порових за да открия информация за тази камера. Макар на обектива да пише „произведено в Япония“ то тя е произведена в Тайван, може би от Memowell Industries, които произвеждат същата камера с името Memowell DV 360 F (има и по-олекотена версия без светкавица Memowell DV 36). Разликата е само в плочката с логото и името, която се лепи на предния панел. Видях я и под още едно име, но снимката бе твърде малка за да прочета точния модел.

Ровейки в нета открих почти идентични прилики в дизайна с модел на една от старите фотографски марки – Olympus, а модела е: Olympus AZ-300 Superzoom. За сега го нямаме в музея и ако вие любопитно, просто го потърсете в нета.

Нарочно се постарах да осигуря такава камера за музея, защото все пак е история и е произведена е хиляди бройки.

Nikon Motor Drive F41
Технически характеристики
Модел Nikon Motor Drive F41
Година на производство Около 1988-1990
Произход Тайван
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран, 50 mm, f/6.3
Фокусиране Фиксфокус
Затвор Централен, ламелен
Минимална скорост 1/60 сек.
Максимална скорост 1/60 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Да
Захранване Да – 2 АА тип батерии
Размери 145 × 82 × 99 mm
Тегло без батерии Около 505 гр.