Minolta 9000 AF е позната в САЩ под името Minolta Maxxum 9000, а в Япония под името Minolta α-9000. Това е първата професионална автофокусна камера на японският производител, а може би и първата в света, защото всъщност е готова преди появата на Minolta 7000 AF, но от фирмата не рискуват да я пуснат.

Интересното за модела, освен, че е здрав. надежден и притежаващ всички качества за професионална работа, е то, че се различава само с наличието на автоматичен фокус сравнено с предходните ръчно фокусни модели. Запазен е лоста за превъртане, нещо което мисля друга АФ камера няма, запазен е и лоста за обратно превъртане (Nikon F4 също го има). Minolta 9000 AF няма вграден мотор, той може да се добави допълнително. поради тази причина захранването е само от 2 батерии АА тип достатъчни за управление на електрониката и затвора.

Ще си позволя едно лирично отклонение, защо толкова ми хареса този модел. Може да звучи странно, но аз харесвам момента в който с помощта на лост се превърта следващия кадър. Може да е травма от детството, когато моята Смена 6 нямаше такава система, докато батковците в училище имаха Смена Символ с лост за превъртане… това е шега разбира се. Та когато започнах да снимам с Leica M9 все се чудех, защо не са запазили лоста за превъртане, независимо, че камерата е дигитална… просто ще зарежда затвора и ще доставя едно такова приятно чувство.

С Minolta 9000 AF я има тази емоция. За мое съжаление камерата има някакъв проблем с електрониката и е само хладен музеен експонат…

Minolta 9000 AF
Технически характеристики
Модел Minolta 9000 AF
Година на производство 1985
Произход Minolta – Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива Minolta A байонет
Фокусиране Ръчно и автоматично
Затвор Ламелен, електронно контролиран, по късата страна
Минимална скорост 30 сек. / В
Максимална скорост 1/4 000 сек
Измерване на експозиция 6 сегментна силициева фото клетка
Програмни режими P/S/A/M
Серийно снимане до 5 кадърa в секунда с добавен мотор
Мотор Ръчно превъртане, може да се добави мотор
Захранване 2 АА тип батерии
Размери 139 × 92 × 53 mm
Тегло без батерии Около 645 гр.